David Rockland, Ketchum, despre măsurare în PR

Articole de Graffiti PR —

Interviu realizat de PR România. Articolul poate fi citit integral aici.

Cei mai mulți profesioniști de PR recunosc astăzi importanța standardelor de măsurare. Cu toate acestea, în practică lucrurile stau un pic altfel. Există o discrepanță destul de mare între intenție și acțiune în acest domeniu, un motiv bun pentru a intervieva unul dintre liderii recunoscuți ai acestui domeniu - David Rockland, Ph.D., Partener și Managing Director, Ketchum Global Research & Analytics; CEO, Ketchum Change și Președinte al AMEC (Asociația pentru Măsurarea și Evaluare a Comunicării).

David este responsabil pentru produsele și serviciile de cercetare ale agenției, precum și dezvoltarea unor abordări inovatoare de măsurare pentru Ketchum la nivel global. Tot el este și unul dintre autorii Principiilor de la Barcelona, primul set de standarde pentru măsurare în PR stabilit vreodată.

David, când ai început să te ocupi de aspectele privind cercetarea de PR și de măsurare și cum ai ajuns în acest domeniu?

O femeie m-a facut să intru în acest domeniu. M-am mutat la New York în 2000, pentru a fi împreună cu actuala mea soție și m-am angajat la Ketchum. Inițial, job-ul era ceva mai concentrat pe managementul reputației corporatiste, dar s-a metamorfozat destul de repede în conducerea grupului de cercetare. Înainte de acest job am ocupat, totusi, o mare varietate de roluri de top în corporații și organizații non-profit, care implicau des evaluarea valorii comunicării și a zonei de public affairs a organizației. Și lucrarea mea de doctorat a explorat modul în care poți valorifica resursele naturale ce nu pot fi comercializate - apa, aerul, pescuitul, etc. Practic, aș putea spune că, măsurarea și evaluarea au fost întotdeauna în mine, într-o formă sau alta, dar odată cu Ketchum am început să lucrez cu adevărat în domeniu.

Cei mai mulți profesioniști de PR recunosc astăzi importanța standardelor de măsurare. Cu toate acestea, practica arată un pic diferit. Cum vă explicați această discrepanță între intenție și acțiune?

Cred că de multe ori aceasta problemă se reduce la bani. Orice om de PR preferă să-și consume bugetul pe platforma de comunicare versus măsurarea acesteia. Ori, deși vorbim foarte mult despre valoarea procesului de măsurare, ne e teama că tocmai rezultatele acestui proces ar putea demonstra că banii cheltuiți pe o platformă de PR ar fi putut fi utilizati într-un mod mai bun. Pe de altă parte, oamenii de measurement trebuie să înțeleagă că jobul nostru nu presupune doar prezentarea lucrurilor care au funcționat sau nu, ci și partea sa predictivă care ne poate ajuta să îmbunătățim constant performanța campaniilor.

Care a fost cea mai frustrantă experiență în munca dumneavoastră de măsurare? Ați putea să ne prezentați o astfel de situație, atunci când v-ati gândit că instrumentele de evaluare și posibilitățile erau mult prea limitate pentru a merge mai departe?

Aș spune că cele mai frustrante experiențe nu au fost legate de o limitare de instrumente, ci de o limitare a implemetării lor. Este vorba de momentele în care ne petrecem prea mult timp vorbind despre ce și cum să măsurăm, și apoi, de fapt, să nu o facem.

Credeți că agențiile vor avea nevoie, în viitor, de un specialist de măsurare dedicat?

Nu văd cum ai putea fi în PR fără să ai acces la unele servicii de măsurare. Fiecare RFP* pe care îl văd, fiecare client cu care vorbesc, ne cere o răspundere din ce în ce mai mare în zona de măsurare, precum și abilitatea de a prezice rezultatele. Asta este ceea ce oferă măsurarea.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac companiile când vine vorba de PR de cercetare și evaluare?

În primul rând, companiile văd în măsurare o modalitate de a justifica ceea ce au făcut, versus folosirea ei pentru a anticipa și realiza rezultate mai bune. În al doilea rând, folosirea unor metrice mai mult sau mai puțin stupide, cum ar fi AVE-urile** sau, mai rău, a multiplicatorilor bazați pe ideea că earned-media este mai valoroasă decât paid media, o idee care poate fi corectă sau incorectă, după caz. În al treilea rând, și cel mai important, faptul că obiectivele nu sunt stabilite la început. Ne grăbim să facem măsurare fără a defini mai întâi ce încercăm să realizăm. Ca o consecință directă a acestui fapt, orice fel de măsurare va considerată ok.

Continuarea articolului poate fi vizualizată aici.

Dr. David Rockland s-a alăturat rețelei Ketchum în anul 2000. El este responsabil pentru produsele și serviciile de cercetare ale agenției, precum și a dezvoltării unor abordări inovatoare de măsurare pentru Ketchum la nivel global.

 

*RFP (Request for Proposal) – Solicitare din partea unei companii sau a unei agenții interesate de achiziționarea unui serviciu sau a unui produs.

**AVE (Advertising Value Equivalent) – Metric folosit în evaluarea impactului de PR, calculat prin conversia spațiului câstigat ca urmare a unei acțiuni de PR în spațiu achiziționat prin media buying.

Share

Autor

Graffiti PR

Despre noi

Dacă am fi în locul vostru și am vrea să știm cât mai multe despre Graffiti PR sau orice altă agenție, nu am întreba de viziune. Nici de misiune. Nici de valori. 

Am întreba: “ce costuri suportați zi de zi: în timp, bani, stres.” 

Un sociolog american spunea: cumva, costurile pe care le suportăm sunt menite să îndrepte lucrurile pe care nu le suportăm.  

Noi avem o problemă cu faptul că produsul de consultanță de PR este “comodizat”. Pe românește - o marfă nediferențiată, parțial măsurabilă și intuitivă, pe care o poți vinde la fel de bine și tu și competitorul tău. Practic, într-o piață în care mai toți actorii mizează pe același grad de relevanță, preferința dictează criteriile de selecție. Iar în timp, ajunge să conteze cel mai ieftin, nu cel mai valoros.   

Soluția noastră a fost o investiție masivă de timp, bani și stres în cercetare și dezvoltare. Ne-am afiliat la Rețeaua Globală Ketchum și, de atunci, dezvoltăm continuu produsul agenției. Adoptăm metoda de generare a Rețelei: Ketchum Programming Process - un flux tehnologic de generare a produsului de la faza de analiză și insight strategic până la execuții creative și evaluare. Verticalizăm competențe în zone în care PR-ul nu prea călca acum trei-patru ani: Brand Strategy, Sustenabilitate și CSR, Branded Entertainment.

Și, până la urmă, descoperim că meseria noastră devine din ce în ce mai interesantă pe măsură ce explorăm dincolo de granițele pe care le avea la un moment dat. Și ajungem să jucăm într-o nouă categorie de relevanță unde ne dezvoltăm ca echipă de consultanți de marketing și producători de soluții integrate pentru clienții noștri. 

Până la urmă, ei ne spun dacă am suportat costurile corecte. La un moment dat am făcut un calcul: portofoliul nostru de clienți cumula un istoric comun de vreo 70 de ani.  La o medie de 4 ani pe “any given client” – cred că știm cum o să arate și în continuare structura noastră de costuri.

 

Echipa

Alexandra CălțunAlexandra Călțun
Alina MănoiuAlina Mănoiu
Bogdan TomoiagăBogdan Tomoiagă
Cristina PetcuCristina Petcu
Emil CalenciucEmil Calenciuc
Evelina DinEvelina Din
Gabriela BurcicăGabriela Burcică
Ioana CucuIoana Cucu
Irina Ciocan StănescuIrina Ciocan Stănescu
Iulia BotarIulia Botar
Laura MoisiuLaura Moisiu
Lore IanușLore Ianuș
Luminița MalancaLuminița Malanca
Maria LesaruMaria Lesaru
Mariana OpreaMariana Oprea
Martha RusoiuMartha Rusoiu
Mihaela IonicăMihaela Ionică
Mira SfuraMira Sfura
Nicoleta GavrilăNicoleta Gavrilă
Paul KasprovschiPaul Kasprovschi
Roxana DiaconescuRoxana Diaconescu
Roxana MihalacheRoxana Mihalache
Sergiu PetreSergiu Petre
Sorina MihailSorina Mihail

Portofoliu

Clienți Actuali

Petrom petrom.com taraluiandrei.ro British American Tobacco bat.com  Renault renault.ro Lenovo lenovo.com Metro Cash & Carry metro.ro LaDoiPași la-doi-pasi.ro ERSTE Foundation erstestiftung.org Ariel pg.com Dacia dacia.ro Tetra Pak tetrapak.com EGGER egger.com Maggi maggi.ro Lenor pg.com Ambi Pur pg.com Always pg.com Pampers pg.com Fairy pg.com URSUS ursus.ro URSUS Breweries ursus-breweries.ro GDF Suez Energy România gdfsuez.ro Nestlé nestle.ro Autogaz monteazagpl.ro GSK gsk.ro H&M h&m.ro Bayer bayer.ro Caroli caroli.ro IB Cargo ibcargo.com     NOAH noah-watch.com Plantronics plantronics.com       

Istoric

Provident.    Danone.    Microsoft.    QUALITANCE.    NESCAFÉ.    Nespresso.  European Commission.    bwin.party.    Wrigley.    Berlin Chemie MENARINI.    Contrast Management Consulting & Training.    Pepsi.    Salvați Copiii.    Allianz Țiriac Pensii Private.    Accessorize.   Aldo.    Arval BNP Paribas Group.    Blue Air.    CCIFER.    Diva Universal.    Ergon Energy.     Generali Asigurări.   Henkel.    imation.    ING Real Estate.    Joe.    KitKat.    Nokia Siemens Networks.     Novo Nordisk.    Okazii.ro.    Scandia Food.    Agricover.    Autovit.ro.   Ana Baking Co.   UPC.

Cariere

Dacă vrei să lucrezi alături de noi, ar trebui să citești Zagged. Dacă ai citit Zagged și vrei în continuare să te alături echipei noastre, scrie-ne o poveste despre o soluție. Alege o campanie (am recomanda să fie una de-ale noastre) și spune-ne cum ai fi făcut tu acel proiect. Ideal, scrie astfel încât să fie interesant pentru viitorii tăi colegi, clienți, parteneri. Și pentru foștii.
Dacă ai alte întrebări, lasă-ne un mail … sau un CV.

Contact


T: +40 21 316 02 12/13
F: +40 21 316 02 14
Strada Actor Ion Brezoianu, Nr 23-25, Tipografia Universul, Corp B, Et 3